Hvert år flytter lige knap 900.000 danskere, og gennemsnitligt flytter den enkelte seks gange i løbet af sit liv. Data fra forbrugerstudiet ’Flyt dig!’ tegner et klart billede af, at flytningerne hænger sammen med skift i livsbegivenheder. Det er tidspunkter i livet, hvor disse begivenheder sker:

Man flytter hjemmefra. Man flytter sammen med kæresten. Man får et barn. Hernæst bliver vejret mere omskifteligt – lige knap halvdelen af alle par går fra hinanden, og det kræver en flytning igen. Man skal også genopfinde sig selv, når børnene flytter hjemmefra, hvilket for mange danskere resulterer i endnu en flytning. Når den sjette og sidste flytning indtræffer, er destinationen en ældrevenlig bolig.

Hos børnefamilien er familieforøgelse, brug for mere plads og/eller større have de vigtigste årsager til at hive teltpælene op. I forbindelse med en flytning er børnefamilierne klart overrepræsenteret i køb af alt fra biler og hårde hvidevarer til senge, sofaer og gardiner.

Efter, at børnene er flyttet hjemmefra, vil mange gerne realisere sig selv med en ‘egobolig’, som er uden børneværelse eller praktiske gulve. Der skal i hvert fald investeres i boligen, og det med de helt rigtige materialer og farver. Man kan vælge de nye klinker til køkkenet, som man har drømt om i mange år. I denne livsfase er kunderne ofte lidt mere krævende og kompromisløse, fordi det er flere årtiers drømme, der nu skal realiseres.

Den sidste bolig skal man kunne blive gammel i. Hjemmet skal være vedligeholdelsesfrit, og der foretages i øvrigt ikke de store investeringer i det, men mellemstore anskaffelser af f.eks. hårde hvidevarer og gardiner kan komme på tale. Endelig betyder et lokalt sammenhold meget, og nabohjælp er for alvor en faktor.

Danskerne flytter sig således gennem livet, så boligen passer til de behov, de har i den aktuelle livsfase. I perioder af livet får de mest ud af hverdagen, hvis de bor tæt på børnenes skole og bedsteforældre. I andre perioder har de brug for ro tæt på naturen for så igen at få sult på byens pulserende kulturliv. Hvor det for 30 år siden var en langsigtet investering at købe mursten og inventar for millioner, er det i dag en mere kortsigtet strategi og en investering, som man skal nå at tjene penge på.

Læs mere om boligbehov gennem livsfaserne i Fra vugge til krukke – Livsfaser og forbrug, som kan købes her.