Studenterhuen kommer på, og man kan lægge årene på gymnasiet eller anden uddannelse bag sig og for alvor begynde på voksenlivet. Vognkørsel, gaver, huer og fester kostede ifølge en gaveundersøgelse fra Nordea omkring 654 mio. kroner på landsplan i 2015, og meget tyder på, at det tal ikke er blevet mindre siden.

En anden udregning, som Berlingske har lavet, viser, at en familie godt kan regne med at skulle betale mere end 9.000 kroner, når familiens nyudklækkede student skal fejres.

”Vores samfund er i dag meget mere selvcentreret end tidligere. Det er blevet vigtigt at kunne skille sig ud fra mængden ved at individualisere sig selv, og det afspejler sig i forbruget på studenter. Verden drejer sig om dem, og i virkeligheden er det ikke så vigtigt, hvad det koster,” siger forbrugerøkonom, Ann Lehmann Erichsen til Berlingske i artiklen ’Studenterfesten er blevet dyrere’.

Hos landets største studenterhueproducent C.L. Seifert ser man, at flere og flere studenter ønsker at gøre studenterhuen personlig. Udover valgfri tekst på huen, så er mulighederne er mange, hvad enten man ønsker sig leopardfor, similisten, guldspænder eller måske en stjerne, node eller et ahornblad i fronten, hvor de klassiske kors traditionelt placeres.

”Der er rigtig meget show-off i sådan en hue. Det er fedt, når man skal i byen sammen med sine venner, og folk kan se, at vi er færdige med studentereksamen. Jeg glæder mig til at gå med den og vise, at jeg er blevet student,” siger student Jonathan Justesen i artiklen i Berlingske.

Mange producenter laver også andre typer produkter til de nyudklækkede studenter, f.eks. t-shirts, champagneglas og slips, som kan prydes med skrift, der markerer titlen som student samt dimissionsåret.

En anden sag er dog, at nogle firmaer er blevet kritiseret af gymnasiernes ledelse for at føre aggressiv markedsføring overfor eleverne.

Læs mere om livsfaserne i ungdommen i Fra vugge til krukke – Livsfaser og forbrug, som kan købes her.

Fakta

  • Inklusiv studenterhuen til det almene gymnasium findes der 18 huer, herunder til dimmiterende HTX’ere, pædagoger og landmænd.
  • Dette betaler studenten og forældrene ifb. med studentereksamen
    • Hue og blå bog: 900 kroner
    • Tøj: 2.000 kroner
    • Studenterkørsel: 1.000 kroner
    • Drikkevarer og mad til studenterne: 1.300 kroner
    • Gave: 1.900 kroner
    • Studentergilde for familien: 3.000 kroner
    • Kilde: Berlingske, C.L. Seifert, vognen.dk, Nordeas gaveundersøgelse, Kokken og Jomfruen, tilbudsugen.dk