Selvom alle børnene er fløjet fra reden, kan det alligevel ske, at de vender tilbage. Et stigende antal unge flytter tilbage til forældrene efter at have boet ude, hvilket fremgår af tal fra Danmarks Statistik. De hjemvendte kan kaldes ”boomerangbørn”.

De 15-29 årige flyttede samlet set 31.000 gange hjem til forældrene i 2017, ifølge Danmarks Statistik. Andelen af unge, som flyver hjem til reden igen, er steget med 12 pct. mellem 2009 til 2018. Den største stigning er sket blandt de 24-25-årige.Der er flere mænd end kvinder, der flytter ind hos forældrene igen.

Årsagen til tilbageflytningerne er grundlæggende, at de unge ikke kan kan få økonomien til at hænge sammen. SU’en matcher langt fra huslejen i storbyerne, og især ikke, hvis der også skal være penge til lidt sjov. Derfor bor mange hos forældrene.

”Men drengene bliver også ofte, fordi det er yderst bekvemt for dem. Moren gør alt for ham, og der bliver ikke stillet nogle former for krav. Hun klager over hans karakterer, melder ham ind i fagforeningen, sætter et rådighedsbeløb ind på hans konto etc. Og den type dreng kommer aldrig til at ville bo for en SU og leve af pasta,” lyder det fra familievejleder Lola Jensen.

Rie på 30 år har været boomerangbarn og er flyttet tilbage til sine forældre af fire omgange.

”For mig var det et stort skridt at løsrive mig – shit got serious – men også et vigtigt skridt i forhold til at starte et nyt kapitel i mit liv, hvor jeg selv bestemmer. Men jeg ved, at min mor altid kan hjælpe til, hvis vi kommer i problemer”, siger hun.

Læs mere om livsfasen ”Identitet” og øvrige faser i bogen Fra vugge til krukke – Livsfaser og forbrug, som kan købes her.