Børne- og ungechef i Danske Bank advarer i en artikel fra Altinget: Børn og unge manipuleres til gambling i en digital spilverden, deres forældre ikke ved nok om.

Børn og unge konfronteres allerede i en tidlig alder med håndtering af penge, når de i spilverden gang på gang tiltrækkes af mekanismer til at skabe spænding og momentum.

Flere eksempler fra populære spil viser, at børnene ligefrem bevidst eller ubevidst bliver manipuleret til at foretage handlinger, der kan sammenlignes direkte med gambling. Det får Anne Juel Jørgensen, der er børne- og ungechef i Danske Bank, til at rejse et rødt flag.

For det gentagne møde med muligheden for at bruge penge som indsats, der kan give fordele i spillene, kan for børnene i værste tilfælde lede til spilafhængighed og økonomiske udfordringer langt ind i voksenlivet, forudser hun.

Forældre med spilinteresserede børn står derfor nu over for en vigtig udfordring med at klæde børnene på til en sund og bevidst spiladfærd og til at håndtere de potentielle økonomiske udfordringer, som adfærden kan lede til.

Det forudsætter først og fremmest, at forældrene sætter sig ind i, hvad børnene foretager sig i den digitale spilverden.

En undersøgelse, som YouGov har udført for Danske Bank, tyder imidlertid på, at forældrene mangler indgående viden om, hvad der foregår i den spilverden, deres børn tager del i. Det gør dem ude af stand til i tilstrækkelig grad at klæde børnene på til ansvarlig gaming.

De færreste kender til udtryk som ”lootboxes”, ”dark patterns” og ”skins”, der ellers for de spillende børn er helt gængse, og 60% af forældrene har ifølge undersøgelsen endnu ikke taget en snak med deres børn om, at spillene kan trække tråde direkte til gambling-verden.

Det er ifølge Anne Juel Jørgensen en foruroligende indsigt, der straks må sættes ind overfor med grundig oplysning og vejledning til både de unge gamere og deres forældre, hvis vi skal forebygge spilafhængighed og sikre gode, sunde pengevaner hos kommende generationer.

 

Kilde: Altinget