Pensionister får ofte opsparingen udbetalt over 10 år, selvom levealderen er steget.

I gennemsnit ventes danskerne at leve over 20 år på folkepension, men mange undervurderer længden af den periode, de skal leve som pensionister og hæver derfor deres pensionsopsparing hurtigst muligt, lyder det i en artikel på finans.dk. Brancheorganisationen Forsikring & Pension advarer om, at det vil det give mange magre år som pensionist, grundet stigende levealder. Kun godt en ud af tre i alderen 50-64 år tror, at de vil leve noget længere end deres forældre, ifølge en Epinion-undersøgelse foretaget for Forsikring & Pension. Faktisk kan 50-årige i dag vente at leve godt fem år længere end forældrene.

Der er en del danskere, som undervurderer deres forventede levetid. De ved godt, at levetiden stiger, men venter alligevel ikke at leve længere end deres forældre. Det kan betyde, at de ikke får en tryg pensionisttilværelse fra start til slut, fordi de løber tør for penge. Vi mener, at alle bør have i hvert fald en del af deres opsparing i en livrente, der sikrer penge til hele livet”, siger underdirektør Karina Ransby fra Forsikring & Pension i artiklen.

Ifølge ATP havde godt hver femte, der blev folkepensionist i 2006, ikke flere penge i sin pensionsordning i 2016, melder artiklen. Og andelen, der løber tør for opsparing, ventes at stige, da flere af dem, der i de næste 10-15 år bliver folkepensionister, har sparet op i ratepension. Det gælder især privatansatte. Det drejer sig ikke om, at folk sparer for lidt op, men at pengene udbetales hurtigt, lyder det i artiklen.

Herudover melder Danica og PFA Pension, at størstedelen af kunderne med opsparing i ratepension får den udbetalt over 10 år, på trods af, at de rådes til atforlænge udbetalingen eller købe en livrente.

Mange vil gerne have pensionen ud hurtigst muligt, når pensionsdagen nærmer sig. De fleste vælger derfor et knæk i indkomsten som folkepensionister, hvor de får en større del af pensionen ud de første 10 år. Derefter har de måske en mindre livrente og deres folkepension”, siger Carsten Holdum, som er pensionsøkonom i PFA, i artiklen.

Samtidig siger også uvildig finansiel rådgiver og boliglånsformidler Anders Valdemar Juhl, Uvildigraad.dk, at de fleste kunder som udgangspunkt forventer at trække pensionen ud over 10 år.

Vi anbefaler dem, at de i stedet for forlænger udbetalingen af deres ratepension til 20 eller 30 år. Det betyder, at der er penge til længere tid, og kunderne vil samtidig typisk kunne få et højere pensionstillæg fra det offentlige. Samtidig er de fleste danskere i dag stadig aktive og rejselystne forbrugere, når de er midt i 70’erne”, lyder det fra Anders Valdemar Juhl.

Fakta

 • Ratepension: En ratepension er en privat opsparing, du opretter med henblik på at spare op til din pension. Ratepensionen kan du betale ind til via egen formue, eller du kan vælge at lade dine arbejdsgiverbetalte pensionsbidrag indløbe på en ratepension. Som navnet antyder, så vil den samlede opsparingspulje blive udbetalt i rater den dag, du når pensionsalderen.
  • Kilde: Nykredit
 • Livrente: En livsvarig pension (livrente) giver dig en løbende udbetaling resten af livet – lige meget hvor længe du lever. Med en livsvarig pension kan du derfor sikre din økonomi resten af livet, når du er gået på pension. Og du har fuldt skattefradrag for det, du indbetaler.
  • Kilde: Danica Pension
 • Så meget længere kan en 50-årig vente at leve baseret på de historiske dødeligheder:
 • I 1980: 27,4 år
 • I 1990: 27,7 år
 • I 2020: 32,3 år
 • Kilde: Danmarks Statistik

Du kan læse og lære meget mere om livets 17 forbrugsfaser i pej gruppens bog ‘Fra vugge til krukke – livsfaser og forbrug’. Bogen er skrevet af pej gruppens ejer og direktør, Louise Byg Kongsholm, og indeholder også flere eksterne bidrag. Køb bogen her