I fremtiden vil flere gå igennem livet uden børn. Klimakrise og singleliv kan være blandt årsager hertil.

Fortsætter udviklingen med færre børn, vil omkring hver femte kvinde bosat i Danmark, der i dag er i begyndelsen af 30’erne, være barnløs som 45-årig. Det fortæller seniorforsker på Rockwool Fondens forskningsenhed, Peter Fallesen, til en artikel i magasinet Samvirke. Han er medforfatter på et studie, der sammenligner udviklingen i fertiliteten i de nordiske lande.

At fødselstallet falder under kriser som den, der rystede økonomien i 2007 og 2008, er historisk set helt normalt, men det har overrasket forskerne, at kurven nu mere end 10 år efter ikke har stabiliseret sig igen. Når man skal forklare, hvorfor flere ser ud til at forblive barnløse, så er infertilitet ikke hovedårsagen, lyder det fra Peter Fallesen i artiklen. Han mener i højere grad, at forklaringen er sociologisk.

Der er ved at komme en større åbenhed over for idéen om at vælge børn fra, lyder det også fra Anna Sofie Bach, ph.d. i sociologi og postdoc ved Institut for Kultur og Læring på Aalborg Universitet.

»Det siger jo en hel del om vores normer, når vi taler om at vælge børn fra – og altså underforstået antager, at man som udgangspunkt ønsker sig at få børn. Historisk har barnløse og enlige været set på som en form for sociale tabere i et samfund, hvor alt er bundet op omkring familien. Men frigørelsen fra familien som vores økonomiske centrum muliggør de singletilværelser, som vi ser flere og flere af i dag. Og det er oplagt, at det kan få indflydelse på antallet af frivilligt barnløse,« siger Anna Sofie Bach i artiklen.

Hun påpeger desuden, at det ikke behøver være et fattigt socialt liv, bare fordi man ikke er en del af en kernefamilie, og samtidig er der i dag mange andre måder at realisere sig selv på end forældreskabet.

For nogle unge har spørgsmålet om børn en politisk dimension, mener Anna Sofie Bach endvidere. Det kan handle om retten til det frie valg, men hun fremhæver først og fremmest hensynet til klodens tilstand og klimaproblematikken.

Man kan tale om en generelt stigende oplevelse af usikkerhed i verden, mener Peter Fallesen. Det er ikke kun klimakrisen, men også den nuværende coronapandemi, der skaber utryghed. Hertil skal lægges efterdønninger fra den seneste finansielle krise, siger han i artiklen.

En anden årsag er, at mange lever som singler, også på trods af, at de leder efter en partner. Men mange er for hurtige til at dømme en potentiel partner ude, så snart de første uundgåelige bump på vejen viser sig. Det kan i sidste ende aflæses både i statistikken over barnløse og i antallet af kvinder, der vælger at prøve at få børn selv, lyder det fra psykolog Heidi Agerkvist, der er specialiseret i pardynamik og familieliv, i artiklen.

På den anden side oplever psykologen også, at selv etablerede par kan gøre det at få børn så meget til et projekt, der skal passe præcis ind i resten af tilværelsen, at det kan blive problematisk rent biologisk. Men ingen skal omvendt føle sig presset til at få børn, mener psykologen.

Fakta:

  • Hvert år i Danmark bliver 50.000 førstegangsforældre
  • Der er generelt flere barnløse mænd end kvinder
  • Andel af danske 35-årige uden børn pr. 1. januar. Kilde: Danmarks Statistik.

    • 2010
      • Kvinder: 32,2
      • Mænd: 20,0
    • 2020
      • Kvinder: 33,2
      • Mænd: 21,4
  • Assisteret befrugning udført på enlige danske kvinder. Kilde: Sundhedsdatastyrelsen
    • 2010: 3.000
    • 2015: 4.501
    • 2019: 4.517