Ved større overdragelser af værdier, kan man undgå boafgift med familielån.

Familiemedlemmer i lige linje må give op til 67.100 kroner i gave uden, at der skal betales boafgift, tidligere kaldet arveafgift. Denne beløbsgrænse justeres årligt. Men hvis et sommerhus eller andre større værdier skal gives til børn eller børnebørn, må der planlægges, lyder det i en guide bragt i Jyllands-Posten.

Det kan gøres ved brug af familielån.

“Når et sommerhus eller en familievirksomhed skal overdrages til børnene, kan man i stedet for et lån i banken bruge familielånet som en del af købesummen, og så nedskrive gælden årligt med det tilladte gavebeløb (…)”, lyder det fra Per Nielsen, advokat hos ADVODAN i Aalborg, i guiden.

Familielån er kendetegnede ved, at familien bl.a. kan sætte rammerne for rente eller bare fravælge det. Herefter kan gavegiverne årligt nedbringe modtagernes gæld.

Dog vil der snart komme nye offentlige ejendomsvurderinger og eventuelt nye regler for salgspris, som kan have betydning for denne tilgang til arv.

Samtidig lyder det fra Per Nielsen, at selvom familielån ikke behøves at blive dokumenteret skriftligt, er det en god idé at udarbejde gældsbrev, eventuelt sammen med en advokat. Og at man tjekker grundlaget for den konkrete ejendomsvurdering.

Faktaboks: Satserne for skattefrit arveforskud er følgende:

  • Ægtefæller: Ubegrænset arveforskud.
  • Børn, børnebørn mv: 67.100 kr. pr. person (2020 sats). I 2021 er satsen 68.700 kr.
  • Svigerbørn og stedbørn: 23.500 kr. pr. person (2020 sats). I 2021 er satsen 24.000 kr.
  • Søskende og fjernere slægtning: 0 kr. pr. person

Kilde: Min Advokat

Du kan læse og lære meget mere om livets 17 forbrugsfaser i pej gruppens bog ‘Fra vugge til krukke – livsfaser og forbrug’. Bogen er skrevet af pej gruppens ejer og direktør, Louise Byg Kongsholm, og indeholder også flere eksterne bidrag. Køb bogen her