Danmark oplever et betydeligt fald i fødselsrater, og ifølge eksperter er der flere grunde til dette fænomen. Fødselsraterne i Danmark og resten af Norden har været på et nedadgående spor, og flere faktorer er blevet identificeret som mulige forklaringer.

En undersøgelse foretaget af Rockwool Fondens Forskningsenhed fra 2020 viser, at danske kvinder kan forvente at få færre børn i fremtiden – cirka 1,83 barn pr. kvinde sammenlignet med 1,95 for kvinder født i 1974. En af nøgleopdagelserne fra undersøgelsen er, at færre kvinder i dag beslutter at få børn, snarere end at de kvinder, der vælger at have børn, får færre af dem.

Seniorforsker Peter Fallesen fra Rockwool Fonden har to hovedforklaringer. For det første er der dem, der simpelthen ikke ønsker børn. For det andet er der dem, der gerne vil have børn, men føler, at det ikke er det rigtige tidspunkt i deres liv at få dem. En tredje ofte diskuteret forklaring er den stigende alder for førstegangsforældre. Gennemsnitsalderen for at få det første barn er nu 29,5 år, hvor gennemsnitsalderen for 20 år siden var 27,9 år.

Prof. Søren Ziebe fra Rigshospitalet er bekymret over denne udvikling. Han tilføjer, at hvert tiende barn nu bliver undfanget på en fertilitetsklinik, og fremhæver vigtigheden af at anerkende de biologiske realiteter. Holdninger om at man bør sikre sin uddannelse eller karriere, før man får børn, kan potentielt forsinke beslutningen om at have børn til et punkt, hvor det kan blive biologisk udfordrende.

Denne seneste udvikling adskiller sig fra tidligere tendenser i Danmark. I 1980’erne var der også et dyk i fødselsraten, men det blev primært drevet af kvinder, der udsatte fødsler. Nu, i stedet for bare at udsætte beslutningen, vælger flere kvinder helt at undgå at få børn. For mange par kan denne erkendelse komme for sent. Mange, som Prof. Ziebe møder på Rigshospitalet, udtrykker dyb sorg over ikke tidligere at have været bevidste om, hvor meget sværere det kan blive at få børn med alderen.

Forhåbentlig vil forståelsen af disse årsager føre til en mere informeret offentlig samtale om fertilitet, livsvalg og samfundets forventninger.

Kilde: Berlingske