En rapport fra Idrættens Analyseinstitut (Idan) viser en påfaldende tendens i dansk ungdom – nemlig at de yngste teenagere flokkes til fitnesscentre for at dyrke styrketræning frem for at deltage i idrætsforeningerne.

Flere unge finder fordele ved fitnesscentrene og den frihed og uafhængighed, der medfølger ved styrketræning. Man har kun ansvar for sig selv og ingen forventer, at man møder op som en del af et hold.

Ifølge Idan’s undersøgelse fra 2021 er styrketræning den mest populære motionsaktivitet for børn og unge i alderen 13-15 år i Danmark. Hele 38 procent af denne aldersgruppe dyrker styrketræning, hvilket er højere end andelen, der deltager i traditionelle idrætsgrene som fodbold, svømning, håndbold og badminton.

Denne tendens er ikke uventet, da styrketræning og fitness i stigende grad appellerer til voksne, og børn og unge ofte spejler sig i de aktiviteter, de ser  voksne udføre. Steffen Rask fra Idan forudsiger, at denne tendens vil fortsætte i de kommende år.

Men selvom styrketræning kan tilbyde fleksibilitet og uafhængighed, er der bekymringer. Center for Ungdomsstudier påpeger, at fitnesscentre ofte mangler de voksne rollemodeller, som man finder i traditionelle idrætsforeninger. Disse rollemodeller kan have en positiv indflydelse på de unges trivsel og udvikling.

Derudover er der bekymring for det pres, unge kan opleve for at opnå bestemte kropsidealer i fitnesscentre. Et pres der kan føre til sammenligninger med ældre trænede personer og i værste fald føre til usunde vaner og brug af dopingstoffer.

Heldigvis er dopingstoffer i 13-15 års alderen ikke særlig udbredt, men Anti Doping Danmark påpeger, at det nu er endnu vigtigere at lære børn og unge om sunde træningsvaner og -idealer. Der er brug for mere vejledning, rollemodeller og undervisning om sunde træningsvaner for unge, især når de går ind i verdenen af styrketræning.

Der er dog ingen tvivl om at styrketræning og fitness er en værdifuld motionsaktivitet, men det er afgørende at tage hensyn til de unges velbefindende og sørge for, at de deltager i træningsaktiviteter på en sund og ansvarlig måde, der ikke skaber yderligere pres eller usunde vaner. Desuden kan en del unge finde stor mening og læring i selv at kunne administrere sin træning i et fitnesscenter.

Kilde: Jyllands-Posten