herunder en række reflektioner over livet som rutinesenior fra bøgerne ‘Modne mænd’ og ‘Modne kvinder” skrevet af Bo Østlund.

”Jeg er trist over indstillingen til alder i et land, hvor erfaring ikke spiller nogen rolle, og hvor ældre mister betydning. Folk regner ligesom ikke med, at der komme noget fornuftige ud af munden på en gammel. Tænk, at man tillader sig at tale om en ældrebyrde – hvornår kalder man nogen for en babybyrde?”
Vigga Bro, skuespiller, instruktør, dramatiker og historiefortæller

”Jeg har fået en større erfaring. Det får man jo for hver år, man lever, hvis man reflekterer over tingene, og det har jeg da trods alt haft tid til, selv om jeg har haft meget travlt. Summen af mine iagttagelser gør, at jeg ikke så let går i panik. Jeg synes, jeg har et bedre overblik, men jeg er også blevet bedre til at tilgive andre menneskers eventuelle fejl, og også lidt mine egne.”
Peter Schrøder, skuespiller, filminstruktør og teaterleder

”Jeg vil bare gerne arbejde, og blive ved med at opleve, så længe jeg er her. Jeg vil nødig ende lænket til en seng, hvor jeg hverken kan gø eller gabe. Jeg håber virkelig, der én, der trækker stikket ud, før det sker”
Morten Grundwald, skuespiller og instruktør

”Min mor blev 91 år, og de sidste mange år af sit liv startede hun med at læse avisen bagfra for at se dødsannoncerne. Det forstod jeg ikke dengang, men det går jeg i dag, fordi de mennesker, jeg har kendt eller kender, begynder at falde fra – og det samme med de musikere, som har udgjort lydtapetet i mit liv. Det påvirker mig mere, end jeg troede det ville.”
Ib Michael, skønlitterær forfatter

”Jeg frygter mest lammelser og blodpropper. Ting som indebærer, at jeg bliver fysisk og psykisk retarderet. Jeg vil helst forlade selskabet hurtigt og effektivt i god ro og orden.”
Hans Engel, journalist og politisk kommentator

”Jeg har ofte tænkt på, om jeg med alderen ville begynde at panikke – om jeg ville begynde at blive bange og bekymret og frygte døden osv. Men den følelse har jeg ikke. Jeg føler mig meget afklaret med, at tingene begynder at nærme sig en ende. Og den ende kan så ligge tættere på, og den kan ligge langt væk.”
Hans Engel, journalist og politisk kommentator

”Det ville være forfærdeligt at sidde hjemme. Jeg tror, jeg kommer til at arbejde så længe, som jeg overhovedet kan. Jeg bliver aldrig pensionist. Hvis jeg på et tidspunkt ikke kan have et fast job, så finder jeg en velgørende organisation, jeg kan gøre noget for. Jeg vil gerne blive ved med ar arbejde så længe som overhovedet muligt.”
Lisbeth Knudsen, direktør og chefredaktør

”Hvis jeg skal være helt ærlig, så tror jeg aldrig, jeg har været helt tilfreds med mig selv. Det er blevet bedre med årene, men helt tilfredst tror jeg ikke, jeg har været. Efter at jeg har fået lidt ondt i ryggen og knæene og fået andre skavanker, så oplever jeg virkelig, hvor vigtigt det er, at min krop fungerer, og at jeg kan gå mine lange ture.”
Solbjørg Højfeldt, skuespiller

”Jeg ser dårligere, og det er meget irriterende. Jeg træner også min stemme hver dag for at kunne blive ved med at synge, og jeg går i fitnesscenter mange gange om ugen, for at have en stærk krop. Jeg tror, at det er Ghita Nørby, der har sagt, at det er hårdt arbejde at blive ældre. Og hun har ret, for man er nødt til at gøre noget for at holde kroppen ved lige.”
Anne Dorte Michelsen, sanger og sangskriver

”For mig er det afgørende, at jeg ikke føler mig gammel hverken i hovedet eller hjertet, men min krop fortæller mig, at det snart er tid. Hver gang, jeg mister gode venner, som er yngre end mig, så bliver jeg mindet om, at jeg skal huske at udnytte de sidste år på bedste vis. Jeg kan ikke længere bare planlægge at gøre ting om tre eller seks måneder. Jeg skal gøre dem nu, mens jeg kan.”
Vivi Flindt, balletdanser

”Jo ældre jeg bliver, des mere absurd synes jeg, at begrebet alder bliver, og det bliver sværere og sværere at forholde sig til. Og det påvirker mig, at folk i min omgangskreds er begyndt at få nogle af de store sygdomme, så nu er der ikke mere tid til at søbe rundt i og have det dårligt eller tænke over, at jeg skulle have gjort det anderledes. Sket er sket.”
Pernille Højmark, sanger og skuespiller

”Jeg kan mærke, at fremmede menneskers måde at tale til mig på er blevet anderledes. De gør det for at være flinke og udvise respekt, fordi jeg er en voksen dame, men inde i mig selv er jeg ikke en voksen dame. Dengang jeg selv voksede op, var folk på 71 gamle mennesker. I dag er folk ikke gamle, når de er 71, og når en ansat i en butik begynder at titulere mig med ’De’ eller ’frue’, så siger jeg: ’Vil du ikke godt lade være med at sige De til mig, for jeg føler mig så pisse gammel, når du går det.’”
Lisbet Dahl, skuespiller, instruktør og revychef

”Jeg har rundet de 71 år, og jeg har vænnet mig til alderen. Den skræmmer mig ikke. Faktisk synes jeg, det var mere forbløffende, da min datter blev 50 i 2016. Det var meget mærkeligt at have et barn på 50. Men livet og tiden går jo, som den skal.”
Lisbet Dahl, skuespiller, instruktør og revychef

”Jeg har altid haft det svært ved milepælsfester, for jeg synes, de kan være meget anstrengende både for værten og gæsterne, men jeg tror, jeg har lært, hvorfor vi går det, og hvorfor jeg gør det selv. Jeg tror, det har noget at gøre med, at man helt banalt har behov for at manifestere, at man stadig er her”
Sørine Gotfredsen, journalist, forfatter sognepræst og samfundsdebattør

Dette er kun en lille uddrag af den nye bog om livsfaser – køb hele bogen her