Livet som nybagt pensionist er anderledes, spændende, initiativrigt og fyldt med masser af oplevelser. Læs her en række reflektioner fra bøgerne ‘Modne mænd’ og ‘Modne kvinder’ skrevet af Bo Østlund.  

”Jeg hører somme tider folk sige, at de går ind i et nyt årti med stor depression. Sådan har jeg det ikke, for jeg er simpelthen så glad for at leve og for min tilværelse, og jeg skulle også være et svin, hvis jeg ikke var det, vil jeg sige. Så selv om jeg netop er fyldt 60, har jeg ingen følelser for tallet, men der er selvfølgelig nogle ting, som man er nødt til at skrue ned for, når man når en vis alder, fordi man ikke har energi til det.”
Trine Gregorius, journalist og forfatter i bogen ’Modne kvinder af Bo Østlund

”Som 60-årige nærmer vi os slutningen af den tid, hvor vi har haft ret til at være toneangivende og sætte spillereglerne for andre. Den starter sidst i 20’erne og varer indtil lidt før pensionsalderen. Det underlige er, at der findes barndom og ungdom, men hvad hedder det, der ligger mellem ungdom og alderdom? Jeg ved godt, hvorfor vi ikke har en dom, som hedder voksendommen, for domme er noget, man deler ud til andre, men nu er vi ved at være færdige med den periode, hvor vi ikke har en dom. Nu nærmer vi os den tredje dom: Alderdommen.”
Allan Olsen, sanger, sangskriver, guitarist og forfatter i bogen ’Modne mænd’ af Bo Østlund

”Jeg synes, jeg er blevet mere rund, og jeg vælger virkelig mine kampe med omhu. Jeg hviler mere i mig selv, og jeg gider ikke længere hidse mig op over ting, jeg havde hidset mig op over for 30 år siden. Jeg er måske i virkeligheden også blevet lidt mere selektiv – eller kynisk. Om du vil.”
Viggo Sommer, musiker og komiker i bogen ’Modne mænd’ af Bo Østlund

”Årtusindets løgn, det er alle de gamle røvhuller, der står og roser deres alder. Os, som har rundet de 60, er på tålt ophold. Det er elendighedernes højborg at sidde sammen med ens venner og bekendte, og de er fandme også begyndt at gå på pension. Det er mennesker med meget at byde på, som bare fokuserer på sig selv.”
Peter Aalbæk Jensen, filmproducent i bogen ’Modne mænd’ af Bo Østlund

”Jeg glæder mig egentlig ikke til at fylde 60. Men jeg er heller ikke i krise over det. Endnu. Jeg fik en krise for 10 år siden, da jeg fyldte 50. Jeg kan huske, jeg havde glædet mig sådan, for jeg har jo en hustru, som er ældre end mig, også nærmede jeg mig da på en måde hende. Men så gik jeg fuldstændig i panik, da jeg endelig fyldte 50, fordi jeg synes, at jeg havde nået halvdelen. Nu var der kun én vej tilbage, og det var ned af bakke.”
Søren Østergaard, skuespiller, cirkusdirektør og gøgler i bogen ’Modne mænd’ af Bo Østlund

”Det er mange år siden, jeg havde meget hår, og jeg kan da også godt se nogle rynker. Og engang imellem bliver jeg forfærdet, når jeg ser et nyt fotografi af mig, og tænker: Shit, der er en 60-årig mand! Jeg overraskes stadig over de karakteristiske forandringer, som sker med ansigter i den alder, jeg nu har, men indefra set føler jeg mig jo hverken som 50 eller 60 år.”
Tor Nørretranders, faglitterær forfatter og videnskabsjournalist i bogen ’Modne mænd’ af Bo Østlund

”Jeg frygter ikke at blive gammel. Jeg glæder mig over, at der er en masse ting, som jeg skal til at gøre nu, som jeg ikke har haft tid til før, fordi jeg har haft for travlt….. Nu har jeg roen til det med min alder, og nu kan jeg fordybe mig i noget andet, og det glæder jeg mig til.”
Asger Reher, skuespiller i bogen ’Modne mænd’ af Bo Østlund

”Når jeg spoler tiden tilbage og tænker på mine forældre, var det som om, de lukkede livet ned, da de blev 60. Min far var nedslidt efter et langt liv, og han fortsatte med at arbejde, til han var 67, hvor han faldt død om. Men da jeg selv rundede 60, følte jeg mig som 40-årig, og i en alder af 69 er jeg stadig nysgerrig på livet. Jeg kan stadig ændre retning, jeg kan forsøge, jeg kan prøve, jeg kan kaste energi ind, jeg kan undersøge, jeg kan alt! Og frem for alt giver jeg stadig mig selv lov til at være nysgerrig.”
Carsten Mørk, foredragsholder i bogen ’Modne mænd’ af Bo Østlund

”Jeg føler, at min alder har givet mig både en styrke og en livsglæde som er blevet mere konstant. I gamle dage, da jeg var ung, var der nærmest også noget stress forbundet med det, hvis jeg var glad i en periode. Jeg følte nemlig, at jeg var nødt til at smede, mens jernet var varmt, fordi jeg vidste, at jeg ville blive ked af de igen lige om lidt.”
Hella Joof, skuespiller, filminstruktør og forfatter i bogen ’Modne kvinder’ af Bo Østlund

”Jeg har altid følt, at det var mit arbejde, som gav mig identitet, og det har også givet meget mening og alt muligt, men er det virkelig det eneste, der er i ens liv? Er arbejde virkelig det eneste meningsgivende, der findes? Jeg har en stærk tro på, at det ikke er tilfældet.”
Vibeke Windeløv, filmproducent og teaterdirektør i bogen ’Modne kvinder’ af Bo Østlund

”Da jeg fyldte 60, var der et eller andet, der landede i mig. Der kom en ro og en styrke, og jeg blev bare så glad. Jeg mærkede en wow-følelse, og tænkte ’Hvor har du dog levet et fantastisk liv, og hvor er der endnu meget, som skal opleves’.”
Birgitte Raaberg, skuespiller i bogen ’Modne kvinder af Bo Østlund

Dette er kun en lille uddrag af den nye bog om livsfaser – køb hele bogen her