Et nyere krematorium tilbyder en usædvanlig tjeneste. Pårørende har mulighed for at følge deres afdøde hele vejen til krematorieovnen. Målet med denne innovation er at skabe en parallel til den direkte afslutning, som pårørende oplever ved jordbegravelser, når kisten sænkes i jorden.

Administrationschef Morten Hansen fra Aabenraa Sogn forklarer, at ønsket om at kunne lade pårørende følge afdøde helt til det sidste farvel har de løst med et pårørenderum, hvorfra man kan følge kisten ind i ovnen. Dette er det tredje krematorium i Danmark, der tilbyder denne service.

Det er dog stadig uvist, hvor mange pårørende der vil benytte muligheden, da man endnu ikke har tilstrækkelig erfaring med denne mulighed på krematorier. Ikke desto mindre viser statistikker en voksende præference for kremeringer frem for traditionelle begravelser i Danmark. For at imødekomme denne ændrede tendens har det nye krematorium i Aabenraa en kapacitet på 3.400 kremeringer om året, hvilket er dobbelt så meget som det tidligere anlæg.

Udover denne unikke pårørendeservice har krematoriet også et miljøvenligt fokus. Bygningen er udstyret med integrerede solfangere og producerer omtrent lige så meget strøm, som den forbruger på årsbasis. Desuden anvender det biobrændstof, der genanvender en betydelig del af dets energiressourcer, hvilket gør det til et bæredygtigt og klimavenligt valg.

Kilde: TV2