Regningen til far og mor er blevet større, når landets teenagere i de kommende uger skal fejres med konfirmation, nonfirmation eller lignende.

Siden 2016 er prisen steget med 10 procent – syv procent, hvis man tager højde for inflationen. Og det er ikke fordi, festerne er blevet større. Det gennemsnitlige antal gæster er således uændret på 37 personer.

Inklusiv gaven til hovedpersonen må forældrene vente at skulle af med 33.500 kroner. Og prisen varierer ikke nær så meget på tværs af indkomster som tidligere, forklarer Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Nordea:

– Ved den seneste måling brugte familien med høj indkomst 15.000 kroner mere på festen end familien med lav indkomst. I vores nye måling er den forskel halveret. Det læser jeg som et positivt tegn på, at danskerne har fået flere penge mellem hænderne, og så har man råd til at prioritere og markere sådan en dag.

Drengene er dyrere at klæde på end pigerne
Målingen fra Nordea afslører også prisen for at klæde konfirmanden på. Og her vil det nok komme bag på mange, at det er dyrest at klæde den unge mand på:

-Faktisk koster det næsten 4.000 kroner at klæde drengene pænt på, hvilket er cirka 1.000 kroner mere end for pigernes vedkommende. Det skyldes nok, at jakkesæt med skjorte, slips, tilbehør og sko bare er dyrere end en pæn kjole og sko, for drengenes indkøbsliste er  længere end pigernes, fortæller Ann Lehmann Erichsen.

Til gengæld er det langt fra altid, at resten af familien får nyt tøj. I hovedstadsområdet vælger én ud af syv familier således slet ikke at bruge penge på nyt tøj til den øvrige familie.

Forældrene giver større gaver – det gør gæsterne ikke
Forældrenes gave til konfirmanden er i gennemsnit blevet 500 kroner dyrere de seneste fire år, så den nu har en værdi på 6.500 kroner. Blot én ud af 100 konfirmander får ikke nogen gave, mens én ud af ti senest fik en gave til en værdi af mere end 10.000 kroner.

Gæsterne holder til gengæld fast i nogenlunde samme niveau som ved seneste måling.

-Gaveregnen over konfirmanderne er ofte vildt overdrevet i medierne. De tørre tal viser, at en gennemsnitlig konfirmand får gaver til en værdi af mellem 16.000 og 20.000 kroner. Og ja, det er mange penge, men husk, at ikke alle gaver er kontanter, siger Ann Lehmann Erichsen.

Ifølge målingen giver 78 procent af gæsterne en pengegave.

Du kan se flere resultater fra målingen i de to vedhæftede dokumenter.

For yderligere oplysninger kontakt gerne forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen på 61 55 81 81 eller [email protected].