I en tid med øget opmærksomhed på ligestilling og familiens dynamik, står spørgsmålet om øremærket barsel i centrum for debatten. I en kommentar fra Berlingske deler tidl. folketingskandidat for Kristendemokraterne, Isabella Arendt, sin bekymring og frustration over “tvangsfordelt” barsel og mener, at det er børnene, der betaler prisen.

I 2022 blev øremærket barsel en realitet, og selvom nogle ser det som en sejr for ligestillingen, er det ikke alle, der er enige. For Isabella Arendt og mange andre er barsel ikke det rette middel til at udligne lønforskelle på arbejdsmarkedet. Barsel bør i stedet prioritere barnets velbefindende og give det en rolig start på livet i trygge hjemlige omgivelser.

Arendt glæder sig over, at flere fædre og medmødre tager barsel, og hun selv har oplevet, hvor givende det kan være. Hun påpeger dog, at problemet med tvangsfordelt barsel er, at forældrene mister deres frihed til at bestemme, hvem der skal være hjemme med barnet. Forældre er nødsaget til at sende deres ni måneder gamle børn i underbemandede vuggestuer, hvor de måske endnu ikke kan kravle eller sige fra. Dette sker samtidig med, at en kærlig mor derhjemme gerne ville bruge mere tid med sit barn, men ikke kan det, fordi staten dikterer, at hun skal tilbage på arbejdsmarkedet.

Isabella Arendts centrale budskab er, at ligestilling ikke opnås ved at ofre familiens frihed. Forældre bør have friheden til at vælge den hverdag, der passer bedst til deres familie og børn uden statens eller EU’s indblanding. Det er børnenes velbefindende og familierne, der betaler prisen for tvangsfordelt barsel i navnet på ligestilling. 

 

Hele kommentaren kan findes her