I dag oplever verden en bemærkelsesværdig bevægelse, hvor boomergenerationen, født mellem 1946 og 1964, sætter sig imod aldersdiskrimination.

Da præsident Joe Biden, pegede på den daværende 74-årige Janet Yellen som sin finansminister i 2021, blev hun USA´s første kvindelige finansminister. Det blev naturligvis markedsført som en historisk begivenhed, men det symboliserede også starten på en global kamp imod aldersdiskrimination. For boomergenerationen i USA og andre steder kræver lige adgang til samfundet.

Aldersdiskrimination, også kendt som “ageism,” er ved at blive en globalt anerkendt problemstilling. Tidligere har bevægelser som #metoo og #BlackLivesMatter kastet lys over sexisme og racisme, mens aldersdiskrimination har været overset. Men nu er det begyndt at ændre sig.

I modsætning til tidligere bevægelser, udkæmpes aldersdiskrimination på mere stille slagmarker. WHO anerkender problemets omfang og sundhedsmæssige implikationer, og andre organisationer kæmper også for at udfordre aldersdiskrimination, men kampen er mindre spektakulær. I Danmark arbejder Institut for Menneskerettigheder for at afsløre aldersdiskrimination ved at give jobansøgere adgang til aldersoplysninger om deres konkurrenter.

I takt med at pensionsalderen stiger, opstår spørgsmålet om, hvordan ældre generationer kan bidrage til samfundet, når normerne stadig fokuserer på ungdom. Boomergenerationen kræver ligestilling og retfærdighed, og samfundet må derfor revidere dets syn på alder.

Kilde: Berlingske