En undersøgelse publiceret i European Journal of Nutrition viser, at vegetarer har en mindre risiko for hjertekarsygdomme end personer, der spiser kød, fisk og skaldyr.

Forskerne analyserede data fra 13 store befolkningsundersøgelser med i alt 850.000 deltagere og fandt en sammenhæng mellem kost og sygdom. Cirka 115.000 af deltagerne fik en hjertekarsygdom, og de deltagere, der spiste vegetarkost, havde 15% færre tilfælde af hjertekarsygdomme end dem, der spiste kød, skaldyr og fisk. Tidligere studier har også peget i retning af, at vegetarkost og middelhavskost kan reducere risikoen for hjertekarsygdomme.

En græsk undersøgelse viste også en mindre risiko for hjertekarsygdomme hos mænd, der spiste færre dyrebasere fødevarer. Det er dog vigtigt at bemærke, at det er specifikke sunde plantebaserede fødevaregrupper, der har en fordel med hensyn til reduktion af hjerte-kar-sygdomme. Det er også vigtigt at være opmærksom på, hvilke slags vegetarkost man spiser, da vegetarkost ikke kun er ensbetydende med hjertesundhed.

Kilde: https://nyheder.tv2.dk/samfund/2022-09-04-ny-forskning-vegetarer-har-lavere-risiko-for-hjertesygdomme